Site icon Heptekno.com

Afrika Çöllerinde Antik Buzul Akışlarının İzi Bulundu

Afrika Çöllerinde Antik Buzul Akışlarının İzi Bulundu.300 milyon önce, süper kıta henüz yeni yeni ayrılırken Afrika buzulların altındaydı. Bilim insanları, o zamandan bu zamana kalma buzul izler buldu. Namibya’nın kuzeyinde yer alan Twyfelfontein volkanik kökenli çölüne bakılınca, bölgenin bir zamanlar buzullar altında olduğuna inanmak çok güç. Fakat bilim insanları buzullardan kalma izlerin peşini sürmeyi başardı.

Jeologlar Sarah Brown ve Graham Andrews, Namibya’da ki toprak katmanlarını araştıran ilk bilim insanları oldu. Jeologların bu yaptıkları çalışmaların sonuçları ise çok şaşırtıcı oldu.

Namibya’nın Tepe Yapıları Dikkat Çekti

Yapılan incelemelerde bölgenin bir dönem buzul akıntılarına ve ana buzullara ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı. Bölgede izlenen buzul hareketleri ile bugün Antarktika’da görülen buzul hareketleri birbirine denk seviyedeymiş.

West Virginia Üniversitesi’nden görevi üstlenen bilim insanları, Namibya’da yaptıkları arazi incelemesinde bazı tepelere yoğunlaştı. İki jeologun dikkatini çeken Namibya’nın tepeleri uzun ve düz olmalarıyla biliniyor.

Eskiden Buzullar Altında Kalan Bölgelere Hakim Jeologlar

Andrews bu tepeleri incelerken neyle karşı karşıya olduklarını hemen anladığını ifade etti. Kendilerinin de daha önce buzullar altında kalan kısımlarında büyüdüklerini belirten Andrews, Kuzey İrlanda’da büyüdüğünü ifade etti. Jeolog arkadaşı Sarah’ın ise Illionis’te büyüdüğünü söyledi.

Andrews’e bölgenin geçmişinin açık ve net olmasına rağmen bu konu üzerinde bir çalışma yapılmadığını belirtti. Bu durumu son derece şaşırtıcı bulan jeologlar, buzullardan kalan izleri bulma konusunda ki çalışmaları kendi istekleriyle yürütmeye karar verdi. Andrews ve ekibi, Namibya da bulunan bu tepelerin geçmiş zamanda bölgede bulunan buzulların akıntısı nedeniyle oluşup oluşmadığına dair karar verdiler.

Önceki Çalışmalar Da Desteklendi

Yapılan araştırma sonucunda bölgede bulunan kayalar arasında geniş ve büyük oluklar olduğu ortaya çıkarıldı. Volkanik zeminde oluşan 800 metre derinliğe kadar ulaşabilen yarıkların nedeni ise bölgedeki hızla hareket eden ana buz kitleleri olarak gösteriliyor.

Sonuçlar ve elde edilen veriler bölgedeki büyük devasa buzul hareketlerine dair ilk bulguları gösteriyor. Burada yaşanan buzul hareketleri, ve Afrika’yı saran buzullar bu akış nedeniyle eridi. Bu eriyen buzullar da bugünkü Brezilya kıyılarında ki okyanusa karıştı.

Yapılan bu araştırma ile birlikte eski çalışmaların bazı sonuçları da onaylanmış oldu. Eski çalışmalarda Afrika ile Güney Amerika’nın yan yana olduğu belirlenmişti. Antik dönemde yan yana olan bu bölgelerle ilgili onayda alınmış oldu. Afrika’nın kutup bölgesinde yer aldığı da söyleniyordu. Başarılı araştırma, PLOS One’da yayımlandı.

Exit mobile version