Site icon Heptekno.com

Malatya’da Şehir Çöpünden Elektrik Üretildi

Malatya’da Şehir Çöpünden Elektrik Üretildi. Malatya’da, şehrin çöplüğünün öğütülmesi suretiyle elektrik elde edilecek olan termik santral oluşturuldu. Santralin, şehrin yap, işlet, devret modeli çerçevesinde yenilenmesi sonucu, 40 bin adet konut yapı inşasında da kullanılacağı belirtiliyor. Bu 40 bin adet konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede olan termik santral, dünya ülkeleri arasında yıllardır çöp yakılarak enerji üretilmesine karşın Malatya’da ilk defa kurulan ve çöp atıklarından elektrik üreten bir tesis olma özelliğini taşıyor. MİM Enerji Santrali, çöp gaz, katı atık, gazlaştırma, biyogaz yöntemleriyle 18 MW güce sahip olan bir tesis olma özelliği taşıyor. Malatya Enerji Santrali, şehir atıklarından da kurtulmayı sağlıyor. Malatya’da inşa edilen termik santralin kurucusu Hacı Ahmet İlhan, termik gazlaştırma konusunda açıklamalarda bulunarak, termik santralin çalışma yöntemi hakkında bilgiler verdi.

Malatya Enerji Santrali Hakkında

Malatya Termik Santrali kurucusu Hacı Ahmet İlhan, şehrin atıkları ve çöpleri içinde atmosfere zararlı olan bir kısım materyaller olduğunu, bu materyallerin en temiz imha edilme yönteminin termal gazlaştırma yöntemi olduğunu söyledi. Katı atıklar içerisinde bulunan hidrokarbon molekülleri, yüksek ve hararetli ateşte ısıtılması ve yakılması ile yoğun bir buhar oluşumu sağlanır.

Buharlaşma sonucu altta kalan yanmış katı atıkların, asfalt ve yol yapım çalışmalarında kullanılacağını bildiren Hacı Ahmet İlhan, buhar türbini kullanımıyla eletrik üretilmiş olur dedi. İlhan açıklamalarına, Çöp içerisinde saf ve organik materyaller bulunur. Bu materyaller , hidrokarbon üretmekte ve yanma sırasında elektrik üretimini olumsuz yönde etkileyen nem üretmeye başlarlar. Nemlenmeyi azaltan ve bu materyalleri kullanmayı sağlayan en kullanışlı hale getirecek yöntem çürütme havuzlarında bekleterek biyogazın açığa çıkarılmasının sağlanması yöntemidir.

Yöntemde nemlenen materyaller, biyolojik fermantasyon yöntemi ile değerlendirilmektedir. Biyogazın alınması sonrasında geriye kalan organik materyaller ise park ve bahçelerde düzenleme ve peyzaj işlerinde kullanılır. Biyogaz ise gaz motorları tarafından kullanılabilecek elektrik haline getirilir, dedi. Malatya Belediyesi tarafından denetlenen bu elektrik tesisinin, şehir atıklarının ve çöplerinin tamamını değerlendirdiği ve üretim sırasında ortaya çıkan her türlü oluşumun gerekli ve kullanılan malzemeler olduğunu değerlendirdiler.

Exit mobile version