Site icon Heptekno.com

Soğuk Savaşın Benzeri Gündemde

Soğuk savaşın benzeri gündemde. Özellikle soğuk savaş döneminde başlayan ve Dünya üzerinde birçok uzay programının ve teknolojinin hayata geçmesini sağlayan ülkeler arasında ki uzay yarışı yeniden alevlenecek gibi duruyor. En son 1972’de Amerika’nın ilk ve son olarak dünyanın uydusu olan aya gerçekleştirdiği uzay seyahatinden beri uzay konusu ülkeler arasında bir yarış olarak gündeme gelmemişti. O dönemler roket teknolojileri ile başlayan yarış öncelikle ilk uzaya çıkan insan, ilk uzay üssü ve devamında aya yolculuk yarışı ile devam etmiş ve yarışın galibi Amerika Birleşik Devletleri olmuştu. Bu yarışlar ülkelere birçok bütçe yaratmış olsa da günümüzde kullanılan teflon kadar basit teknolojiler dahi bu yarışın ürünü olarak gündelik hayatımıza kazandırılmış durumdadır.

Uzay Yarışı Alevleniyor

Son dönemlerde ise özellikle SpaceX gibi özel kuruluşlarında uzay yarışına dahil olması ile beraber roket maliyetleri ve uzaya gitme hedeflerinde bir çok değişiklikler oldu. Özellikle maliyetlerde yaşanan düşüş ile beraber bu iş artık devlet elinden özel sektöre kaymaya başladı. Bu kayma ise ciddi oranda yeni planların oluşmasına ve yeni hedeflerin yayınlanmasına başladı. Bu hedefler içerisinde en çok göze çarpan ve kısa vadede en ulaşılabilir olan dünyanın uydusu aya yeniden yolculuk. Tabi ki bu kapsamda şirketler sadece aya gidip gelmeyi değil, orada bir üst kurmayı ve yeni enerji kaynakları elde etmeyi planlıyor. Son dönemde Amerikan Başkanının imzaladığı yeni NASA protokolü ile beraber NASA özel şirketlerle daha geniş kapsamlı projelere imza atabilecek.

Ay Yeni Bir Basamak Olacak

Artık devlet desteğini de alan özel şirket ve NASA ortaklığı ile NASA aya düzenli olarak yolcu taşımayı ve oradan geri getirebilmeyi planlıyor. Burada kurulacak bir üst ise marsa yolculuk için yeni bir basamak noktası olacak. NASA ayın yörüngesine göndereceği SLS roketi ile aya insan indirme planını 2020 de göndereceği roketle başlatmayı planlıyor. Ayrıca ayın yüzeyinin %40 oranında oksijen içerdiğini belirten ESA bilim danışmanı Aidan Cowley ay yüzeyinde ki okjisen bağları çözülerek elde edilebilirse oradan roket yakıtı üretmenin de mümkün olduğu bu sebeple marsa ulaşma noktasında ayın çok önemli bir basamak olduğunu belirtiyor.

Exit mobile version