Sıfır ve İkinci El Otomobilde KDV Nasıl Hesaplanır?

Paylaş!

2. el otomobil pazarının son günlerde sıfır otomobil fiyatını bile aştığını görüyoruz. Bu fiyata dahil olan fiyatlardan biri KDV’dir. Sizin için sıfır ve ikinci el otomobilde kdv nasıl hesaplanacağı sorusunu cevapladık ve bilmeniz gereken ayrıntıları açıkladık. İkinci el otomobil pazarı kadar hareketli ki bazen uzmanlar bile şaşıracak. Kullanılmış araçlar bazen çok uygun fiyatlı ve bazen de sıfır KM araçlardan daha pahalıdır.

Sıfır ve ikinci el KDV Nasıl Hesaplanır?

Peki, sıfır KM ve 2. el arabalarda KDV’yi nasıl hesaplıyorsunuz? Yeni otomobillerde KDV’yi hesaplamak için bilmeniz gereken bazı güncel ayrıntılar vardır, ancak kullanılmış otomobillerde KDV’nin nasıl hesaplanacağının cevabı biraz basittir.

KDV İle ÖTV Nedir?

KDV nasıl hesaplanır sorusunun cevabına bakmadan önce bilmeniz gereken tanımlar var. Bunlardan biri, KDV, KDV, 1984 yılında hayatımızda ortaya çıktı. Tüm mal ve hizmet alışverişlerinde ödenecek KDV miktarı, ürün ve hizmete bağlı olarak% 1 veya% 18 olarak belirlenebilir. Bilinmesi gereken bilgilerden birisi olan ÖTV yeni kabul ediliyor. 2002 yılında hayatımızda ortaya çıkan ÖTV’nin temel amacı sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedenle lüks ürünlere, sağlığa veya çevreye zararlı ürünlere eklenir ve oranları oldukça yüksektir.

2. El Araçta KDV Nasıl Hesaplanır?

Şöyle özetlemek gerekirsek örneğin;

  • 32.000 TL otomobil(aldığınız otomobil fiyatı)
  • 40.000 TL(aldığınız otomobili tekrar sattığınız fiyatı)
  • 8.000 TL(Sattığınız aracın size kâr fiyatı)
  • %18(KDV oranı)
  • 8.000x%18 ile KDV tutarı 1.440 TL’dir.

KDV talebi yalnızca bazı durumlarda 2. el otomobil satın alırken ve satılırken gereklidir. Bu gerekli koşullardan biridir; taraflardan biri vergi mükellefi ise. Diğer bir deyişle, alıcı veya satıcılardan herhangi biri İl Ticaret Müdürlüğü tarafından kullanılmış veya gayrimenkul alım satımı için yetkilendirilmişse KDV oranı alınır.

Sıfır ve İkinci El Otomobil
Sıfır ve İkinci El Otomobil

İki sıradan vatandaş araba alıp satarsa, herhangi bir vergi oranı hesaplamadan kalplerinin fiyatını belirleyebilirler. Vergi borcu olmayacak. Ancak, taraflardan birinin bu işi ticarete dönüştürdüğü ve sürekli olarak işi alıp sattığı anlaşılırsa, vergi borcu ortaya çıkabilir.