Sosyal Medya Yasası Neleri İçeriyor?
İnternet ve sosyal medya kullanımının artmasına bağlı olarak yaşanan sorunlarında artması devlet tarafından sosyal medyaya karşı bazı önlemlerin alınması zorunluluğunu doğuruyor. Bu sebeple de sosyal medya yasası olarak anılan kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Yasanın geçerli oyu alması sonucunda da yasa kabul edildi. Söz konusu yasa ile internet ortamında paylaşılan yayınların düzenlenmesi öngörülüyor. Böylece de bu alanda işlenen suçların gerekli cezalarının verilebilmesi amaçlanıyor.
Sosyal Medya Yasası İçeriği
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yasanın 1 Ekim tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. Bu yasanın kabul edilmesi sonunda ise insanların sosyal medyada nelerin değişeceğine dair sorular sormalarına ve tedirgin olmalarına neden oluyor.
Sosyal medya yasanın içerdiği konular arasında şunlar bulunuyor;
- Sosyal medya platformu sahibi olan şirketlere Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmesi
- Sahte açılan hesaplara ceza uygulanması
- Kişisel hakların korunması
- Sosyal ağlarda unutulma hakkının kullanılması
- Sosyal ağ sağlayıcılarına başvurulara cevap verme zorunluluğu getirilmesi
- BTK’lara sosyal ağ sağlayıcılarının rapor bildirme zorunluluğu getirilmesi
- Beş aşamalı cezalandırmanın yapılması
Tüm bu konular ve daha fazlasının hayata geçirilmesi ile sosyal medya kullanıcılarının haklarının korunması ve haklarını gasp edenlerin en uygun şekilde cezalandırılması öngörülüyor.
Temsilci Bulundurma Zorunluluğu Getiriliyor
İnstagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Bu sayede de kişilerin sosyal medya uygulamalarında yaşadıkları sıkıntılar ve şikayetleri için muhatap bulabilmeleri hedefleniyor. Yasaya göre sosyal ağ sağlayıcılarının belirlemiş olduğu temsilciye dair bilgiler internet sitesinde paylaşılacak. Bu sayede de kişiler temsilciye istedikleri zaman ulaşarak sorunlarının çözülmesini talep edebilecek. Söz konusu temsilcinin belirlenmesinin ardından şirketlerde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’na (BTK) bildirilecek.
Şikayetlere Cevap Verme Zorunluluğu Getiriliyor
Akp ve Mhp milletvekilleri oyuyla kabul edilen yasa da sosyal medya uygulamasında kişilerin kişilik haklarını ihlal edilmesi durumunda yaptıkları şikayetlerde yer alıyor. Buna göre kişiler haklarında yayınlanan içeriklerin kaldırılması taleplerini ve şikayetlerini şirketin belirlemiş olduğu temsilciye iletebilecek. Şikayetin gönderilmesinin ardından ise 48 saatlik süre içinde şikayete cevap verilmesi öngörülüyor. Cevabın olumsuz olması durumunda ise gerekçenin belirtilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Unutulma Hakkı Getiriliyor
İnternet ve sosyal medya uygulamalarında insanların kişilik haklarını ihlal edecek resim, video veya haber paylaşımları yapılabiliyor. Söz konusu kişilerin bu içeriklerden rahatsız olmaları durumunda ise unutulma haklarını talep edebilmeleri hedefleniyor. Bu sayede kişilere ait içerikler Google diğer platformlarda gözükmeyecek ve kişiler internet ortamında unutulmuş olacak.
Sosyal Ağ Sağlayıcılara 5 Aşamalı Ceza Uygulaması
Sosyal medya yasası maddeleri arasında sosyal ağ sağlayıcılarına 5 aşamalı ceza uygulaması yer alıyor. İlk aşama BTK’ya Türkiye temsilciliği bildirimi yapmayan kişilere uygulanacak para cezasını içeriyor. Yasaya göre ağ sağlayıcılara 10 milyon TL para cezası uygulanacak. Bu cezanın ardından yine bildirim yapılmamış olursa para cezası 30 milyon TL olacak. Bu cezanın ardından da bildirim yapılmamasıyla ilk olarak reklam yasağı ardından da bant genişliği daraltılması cezası uygulanacak. Verilen bu cezalara rağmen temsilci bildirimi yapılmazsa da bant genişliğinin %95 oranında azaltılmasına karar verilecek.