Güneş Sisteminde Bir Asteroit Keşfedildi!

Paylaş!

Güneş Sisteminde Bir Asteroit Keşfedildi!. Astronomlar, yeni bir asteroit keşfetti! Güneş ile dünya arasında bir yörüngede bulunan bu cisim, bir gezegenden küçük olan gök taşları arasında en kısa yıl döngüsü olan gök cismi unvanına sahip oldu. Atira isimli bir türe ait bu cisme, 2019 LF6 ismi verildi.

En Kısa Yıl Döngüsüne Sahip

Uzayın sonsuz genişliğindeki kalabalığı oluşturan gök cisimleri arasında, asteroitler de bulunuyor. Henüz yeni keşfedilmiş, devasa ve nadir bir asteroit, güneş ile dünya arasındaki bir yörüngede ilerliyor.

Astronomların 2019 LF6 olarak isimlendirdiği bu asteroit, gezegen boyutundan küçük asteroitler arasındaki en kısa yıl döngüsü olan bir gök cismi. Bir yılını 151 gün gibi kısa bir dönemde tamamlayan bu cisim, Atira türüne giriyor.

2019 LF6’nın Alışılmadık Yörüngesi

Yörüngesinin tamamının Güneş sistemi içerisinde yer aldığı ve sadece yirmisi bilinen Atira asteroitlerinden birisi. Yörüngesini, bir bölümünde Merkür’ü geçerek Güneş’e yaklaşıp diğer bölümünde ise Venüs’ün arkasından dönerek gerçekleştiriyor.

Atira türünü nadir yapan özelliklerinden birisi de bu göktaşının alışılmadık boyutu. Yaklaşık 1 kilometre çapındaki bu cismin kaşifi astronom Quanzhi Ye, “Bu günlerde kilometre çapında bir asteroit, pek sık bulunamıyor. Büyük cisimlerin çoğu bulundu” diyor. Alışılmışın dışındaki yörüngesi, bu kadar büyük bir cismin yıllardır bulunamamasının sebebi olarak gösteriliyor.

Bu gök cisminin keşfini Palomar Gözlemevi’ndeki Zwicky Transient Facility ile gerçekleştirildi. Palomor Gözlemevi’nde yapılan önceki çalışmalarda, yine Atira türüne ait bir asteroit daha bulunmuştu.