Laptop ve Masaüstü Bilgisayar Hızlandırmanın Kolay Yolları

Paylaş!

Laptop ve masaüstü bilgisayarlarda bir süre kullandıktan sonra oluşan problemlerden en yaygını bilgisayarın yavaşlamasıdır. Bilgisayarın sisteminde bir değişiklik olmasa da güncellenen programların daha fazla sistem ihtiyacı ve bilgisayarda birikmeye başlayan gereksiz verilerinde katkısıyla bilgisayar artık çalışamaz hale gelir. Böyle durumlarda deneyebileceğiniz laptop ve masaüstü bilgisayar hızlandırmanın kolay yolları var.

Bilgisayarı Meşgul Eden Programlardan Kurtulmak

Bilgisayarınızda ani bir yavaşlama ya da bir programı yükledikten sonra hissedilir bir performans düşüklüğü fark ettiyseniz yüklenilen yeni bir program yada uygulama gereğinden fazla bilgisayarı meşgul ediyor olabilir. Bu tarz uygulamalar işlemci, RAM ve hafızadan fazlaca kaynak kullanarak işlem hızını yavaşlatabilir. Başlat çubuğuna sağ tuş tıklayarak görev yöneticisi içerisinden uygulamaların kullandıkları kaynak miktarını kontrol edebilirsiniz. Bunlara ek olarak bilgisayarınızda kullanmadığınız programlarda hard diskte yer kaplayarak gereksiz kaynak kullanımına sebep olmaktadır. Bunları kaldırmakta bilgisayarın rahatlayarak hızlanmasını sağlar.

Arka Planda Çalışan Programlar

Bir çok uygulama kapattığınızı sansanız da bilgisayarın arka planında çalışmaya devam eder. Bunları tespit etmek için bilgisayarın saatinin yanında ki gizli simgeleri kontrol ederek gereksiz görünen programları sağ tuş tıklayarak kapatmak gerekir. Hatta programların kendi ayarlarını kontrol ederek arka planda çalışmasını engellemek oldukça faydalı olacaktır.

Başlangıç Programlarını Düzenleyin

Bazı programlar Windows açılır açılmaz otomatik olarak açılacak olarak tasarlanmaktadır. Başlangıç anında kullanıcının ihtiyacı olacağı düşünülerek ayarlanan bu programlar zaten açılma fonksiyonları ile meşgul olan bilgisayarın kaynaklarını tüketerek daha da geç açılmasına ve ciddi oranda yavaşlamasına sebep olmaktadır. Windows 10 ile beraber bu ayarları düzenleme sekmesi de görev yöneticisine dev edildi. Görev yöneticisini açıktan sonra başlangıç sekmesine tıklayarak gereksiz gördüğünüz programları devre dışı bırakabilir bu sayede bilgisayarınızın daha rahat çalışmasını sağlayabilirsiniz.