Bilgisayar Ekranı Kararmasının Sebepleri ve Çözümü

Paylaş!

Bilgisayar ekranınız, bilgisayar ile ilgilenmediğiniz zaman kapanabiliyor. Bilgisayara belirli bir süre dokunulmadığında ekranı karartmasının en temel sebebinde enerji tasarrufu yatıyor. Daha pek çok ayrıntı var bununla ilgili, bilgisayar ekranı kararmasının sebepleri ve çözümü sayesinde bu sorunu kökten çözeceksiniz.

Bilgisayar Ekranı Neden Kararır?

Bilgisayar, ev eşyaları içindeki en çok güç tüketen cihazlardan bir tanesidir. Bilgisayar gibi teknolojik cihazların üretiminde en dikkat edilen noktalardan birisi de güç tasarrufudur. Güç tasarrufunu sağlayabilmek adına bir çok konuda fedakarlık yapabilir bilgisayarlar. Bunlardan bir tanesi de ekranını karartarak, monitör güç kullanımını azaltmasıdır. Daha ileri seviyelerde ise uyku moduna alarak bilgisayarın fan gibi çok güç tüketen araçlarını kapatarak ciddi bir güç tasarrufu sağlar.

Bilgisayar Ekranı Kararmaması İçin Ne Yapılabilir?

Bilgisayarının ekranı bir süre bilgisayara dokunmadığınız zaman kararıyorsa bunun sebebi genellikle yazılımsaldır. İşletme sistemleri, güç tasarrufu sağlayabilmek için böyle bir önlem almış olabilir. Bilgisayarınızın güç ayarlarına girdikten sonra ekranın ne zaman kapatılacağını belirleyen süreyi düzenleyebilir ya da tamamen kapatabilirsiniz. Bunun haricinde aynı sayfada bulunan diğer güç seçeneklerini de gözden geçirebilirsiniz. Eğer bilgisayarınız ayarını yaptığınız halde ekranını bir süre sonra kapatmaya devam ediyorsa, güç tasarruf modunun açık olup olmadığını kontrol edin. Eğer açıksa kapatın.

Bilgisayar Ekranı Kararmazsa Bozulur mu?

Eğer bilgisayar ekranınızın kararmasını kapatırsanız bir takım sorunlar oluşabilir. Ekran türünüze bağlı olarak bazı ekran türlerinde ekranda aynı şey uzun bir süre açık kalırsa, ekran aynı pikselde sürekli aynı ışığı verdiği için belirli bir süre sonra ölü pikseller oluşturmaya başlar. Ölü pikseller, bilgisayarınıza baktığınızda göreceğiniz küçük parlak noktalardır. Genellikle yeşil renkte gözükürler. Bu sizi görsel olarak rahatsız etse de çok büyük bir sorun sayılmaz.