BİOS Güncelleme Nasıl Yapılır?

Paylaş!

BİOS, bilgisayarın parçalarından biri olan anakartın üzerinde bulunan ve bilgisayar başlatılmadan önce içerikleri hazır hale getiren bir yongadır. Peki, bios güncelleme nasıl yapılır? İşte detaylar:

Güncelleme ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bios güncellemesi sırasında oluşan bazı durumlar bilgisayarı kullanılamaz hale getirebilir. Örneğin, güncelleme sırasında elektrik kesintisinin olması ya da bilgisayarın güncelleme esnasında kapanması, bilgisayarın kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. Bu yüzden güncelleme adımlarına başlamadan önce bilgisayar sürümü ve elektrik ile ilgili konular mutlaka kontrol edilmelidir.

Bios Güncellemesi Adımları

Bios güncellemesi adımları genellikle şunlardır:

  • Üreticisi sitesi kullanılarak Bios güncellemesini indirmek
  • İndirme işleminden sonra dosyayı boş bir USB belleğe kopyalamak
  • Bilgisayarı yeniden başlatmak ve BİOS’a giriş yapmak
  • BİOS içerisinde bulunan menüleri kullanarak BİOS’u güncel hale getirmek
  • BİOS güncellemesi yapılmadan önce bilgisayarda bulunan kritik veriler mutlaka yedeklenmelidir. Bunun haricinde BIOS sürümünün yedeğini almak da yapılması gerekenler arasındadır.

BIOS Üzerinden Güncelleme Yapmak

Bios’a girip güncelleme yapmak için özellikle yeni anakarta sahip olan bilgisayarlar için EZ Flash, M Flash, Q Flash gibi benzeri isimlere sahip olan bölümlerin kullanılması gerekir. Sonrasında şu adımları takip edin:

Bios’a girmek için her bilgisayarda farklı bir tuşa basılması gerekebilir. Bu tuş, anakartın kullanma kılavuzundan ya da bilgisayarın açılış ekranından öğrenilebilir. Eğer bu yöntemler ile Bios’a girmek için gerekli olan tuş bulunamadıysa şu adımları uygulayın:

Windows 10 işletim sistemi üzerinden Ayarlar- Güncelleştirme ve Güvenlik- Kurtarma- Gelişmiş Başlangıç kısmından Şimdi Yeniden Başlat seçeneğini seçin. Sonrasında ekrana gelen Sorun Gider seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan Gelişmiş Seçenekler kısmından UEFI Donanımı Yazılımı Ayarları seçeneğine tıklayın ve UEFI BIOS ayarlarına erişin.

Bu kısımdan sonra anakartınız için uygun olan işlemleri uygulayın ve Bios ayarlarınızı güncelleyin.