RAMDisk Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Paylaş!

RAMDisk, sanal bir sürücüdür. Bilgisayarlarda bulunan verileri depolamak için kullanılan RAMDisk’ler en önemli parçalardan biridir. Peki, ramdisk nedir? Nasıl oluşturulur? İşte yanıtlar:

RAMDisk Ne İşe Yarar?

RAMDisk, bilgisayarlarda bulunan ve verilerin depolanmasını sağlayan fiziksel sürücüleri kullanan bir sanal sistemdir. Ram kullanarak depolama sağlama işlemleri 1980’li yıllara dayanmaktadır. O günden bugüne gelişen teknoloji ile birlikte RAM’lerin kullanımı da değişkenlik göstermiştir.

RAMDisk Niçin Kullanılır?

RAMDisk ya da RAM olarak ifade edilen bilgisayar parçaları, bilgisayar içerisinde ayrı olarak konumlanmış olan bir bellek parçasıdır. RAMDiskler, verilerin bilgisayarlarda çok hızlı bir şekilde depolanmasını sağlar. Çok hızlı olmasının nedeni, depolanmak istenen dosyaların sabit diskten direk RAM belleğe aktarılmasından kaynaklanmaktadır. RAM, bilgisayar içerisinde geçici bellek görevi görür yani bilgisayar kapandığı anda veriler tamamen silinir.

RAMDisk Nasıl Oluşturulur?

Bir RAMDisk oluşturmak için ilk önce bilgisayarın yeterli miktarda RAM belleğinin olması gerekir. Windows işletim sistemlerinde bu durum için 2 GB belleğin olması gerekmektedir. Örneğin, 1GB RAMDisk oluşturmak için bir Windows bilgisayarlarda en az 4GB RAM olması gerekir. Windows 10 ve daha eski sürümlerde ücretli ve ücretsiz olarak sunulan RAMDisk yazılımları mevcuttur. Kullanıcılar istedikleri yazılımlarının ücretli veya ücretsiz versiyonlarını kullanarak RAMDisk alanlarını oluşturabilirler.

En çok tercih edilen RAMDisk programlarından biri olan Dataram RAMDisk’in kullanımı şu şekildedir:

  • Dataram RAMDisk programını İnternet sitesinden indirdikten sonra ayarlar sekmesine girilir.
  • Ayarlar sekmesinden RAMDisk’in boyutu seçilir. Ücretsiz olan versiyonda 1023 MB’a kadar kullanım sunulmaktadır. Ücretli versiyonda ise kullanıcılar 64 GB’a kadar desteklenmektedir.
  • Boyut seçiminden sonra sanal diski harekete geçirmek için Star RAMDisk seçeneği seçilir.
  • Bu işlemlerden sonra bilgisayarınızda bulunan Bu bilgisayar sekmesinden sanal yerel diskiniz gözükecektir.