Taşınabilir Bellek Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Paylaş!

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte artan ihtiyaca karşılık çoğu teknolojik alet küçülerek daha pratik hale gelmeye başladı. Önceleri bilgisayarların dosya büyüklükleri oldukça küçük olduğu için 1.44 MB’lık disketler dosya depolamak için yeterli oluyordu ancak günümüze yaklaştıkça bilgisayarların dosya büyüklükleri ve saklama kapasiteleri de arttığından taşınabilir bellek ürünlerininde kapasiteleri artırıldı. Şuanda 256 GB ve daha fazla veri saklayabilen taşınabilir bellekler kullanılmaktadır.

Peki, her yaştan insanın günlük hayatında ihtiyaç duyduğu taşınabilir bellek seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Depolama Alanı

Öncelikle ihtiyacınıza göre bir depolama alanı belirlemelisiniz. Eğer ihtiyacınızdan fazla depolama alanına sahip bir taşınabilir bellek tercih ederseniz gereğinden fazla para ödemiş olursunuz. Eğer para çok da önemli değil diyorsanız 1 veya 2 TB’lık bir bellek tercih edebilirsiniz ancak bu depolama alanına sahip belleklerin fiyatı binlerce Türk lirasını bulabiliyor.

İhtiyacınız Olan Depolama Alanına Nasıl Karar Verebilirsiniz?

Belgelerinizi depolamaktan ziyade bir yerden bir yere aktarmak için kullanacaksanız, 16GB’lık bir bellek sizin fazlasıyla yeterli olacaktır. Hatta kullanacağınız dosyalarınızın boyutu çok büyük değilse daha düşük GB’lı bir bellek de tercih edebilir, paradan da tasarruf edebilirsiniz.

Ama belleği oyun yüklemek için kullanacak ya da yüksek çözünürlüğü olan filmleri depolamak için kullanacaksanız, en az 64GB’lık bir bellek tercih etmelisiniz. Hatta bazı oyunların kapasitelerini göz önüne alırsak 64GB belki de size yetmeyecektir. Bütün bunları göz önünde bulundurarak siz de kendinize uygun depolama kalanına karar verebilir, fazla para harcamaktan kaçınabilirsiniz.

Veri Aktarım Hız

Taşınabilir belleklerin fiyatını en çok etkileyen özellik tam da burası. Teknoloji marketlerde 1.0, 2.0 ve 3.0 hızında çalışan bellekler herkes tarafından kolayca bulunup satın alınabilmekte ancak artık yine artan ihtiyaçla birlikte çok yaygın olmasa da 3.1 hızında çalışabilen bellekler de üretilip kullanılmaya başlandı. Sizin yine, alırken dikkat etmeniz ve göz önünde bulundurmanız gereken ihtiyacınızı hangisinin karşılayacağı olmalı.

2.0 ve 3.0 arasındaki fark ne, diye kendinize soracak olursanız şöyle açıklayabiliriz ki:

3.0, 2.0’a göre tam 10 kat daha hızlı çalışabilmektedir. Bu yüzden seçtiğiniz depolama alanına göre bütçeniz yetiyorsa 3.0 bellekler önerilmektedir. Eğer daha da hızlı bir bellek isterseniz 3.1 hızında olan belleklerden tercih edebilirsiniz ancak bu belleklerin fiyatının oldukça yüksek olduğunu söylemezsek, inanın içimiz rahat etmez.

Desteklenen Bağlantı Noktaları

Taşınabilir belleğinizin depolama alanını ve hızını seçtikten sonra desteklediği bağlantı noktasını da seçmeniz gerekmekte. Standart USB bellek girişi dışında başka girişleri de olan bellekler bulunmakta, ihtiyacınıza göre bunlardan birini seçebilirsiniz. Bir çevirici kullanmadan hızlıca elinizdeki telefondan veya tabletinizden dosya aktarmak istiyorsanız USB girişi elinizdeki cihaza uygun olan bir bellek tercih etmelisiniz. Bu bellek girişlerine örnek olarak USB Type-C, Apple’ın lightning girişleri, Mikro USB noktaları gibi girişleri verebiliriz.

Siz de yukarıda bahsettiğimiz özelliklerden ihtiyacınıza ve bütçenize uygun olanı belirleyip hızlı ve kolayca veri aktarmanın tadını çıkarabilirsiniz.