Yerli Dosya Depolama ve Ofis Uygulaması: Yartu
Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilmiş olan Yartu uygulaması, bulut depolama hizmetleri kapsamında aktarılmış olan verilerin yurt içinde kalmasına yardımcı oluyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından geliştirilmiş olan bu uygulama; ofis ve e-posta hizmetleri, dosya depolama gibi alanlarda çevrim içi ofis ihtiyaçlarını karşılayacak. Yartu uygulamasının en önemli özelliği ise, hizmet kullanımı esnasında aktarılmış olan verilerin yurt içinde kalacak olması.
Konu ile ilgili olarak Anadolu Ajansı muhabirlerine açıklamalarda bulunan Mücahit Büyükyılmaz, proje geliştirme ekibinde yer alıyor. Türkiye’de şuanda kullanılan ürünlerin çoğunun yabancı menşeili olduğuna dikkat çeken Büyükyılmaz, verilerimizin yurt dışındaki ülkelere çıktığını söyledi. Bu durumun önüne geçmek amacı ile çalışmalarına başlayan ekip, Yartu adını verdikleri ve çevrim içi ofis sistemlerinde tamamen yurt içi veri akşınım sağlanabileceği bir uygulama geliştirdi. TUBİTAK projesi olarak hazırlanan ve kurumdan destek alarak hayata geçirdikleri projenin, ofis sistemlerinde büyük bir yarar sağlaması bekleniyor.
Tek Sistem Az Maliyet
Projelerini hayata geçirmeleri ile beraber bu konuya ilişkin açıklamalarını Anadolu Ajansı muhabirine yapan öğrenciler, yabancı rakiplerinden farklı olarak verilerini dışa taşımadıklarını söylediler. Kuruma bizzat giderek ürünü kurduklarını ve kuruma ait olan verilerin data merkezinde toplandığını belirten öğrenciler, diğer ürünlerde kota ve veri sınırının olduğunu, kendilerinin bu sınırı kaldırdığını belirttiler.
Ürünlere tek tek para vermek yerine sistem üzerinden bütün işlemleri gerçekleştirebilmek mümkün ve daha az maliyetli. Geliştirmiş oldukları platform şuan Konya Sanayi ve Ticaret Odası ile Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde kullanılıyor. Proje içerisinde danışman olarak yer alan Necmettin Erbakan Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken de geliştirmiş oldukları yeni sistem hakkında konuştu. Çin, Rusya ve Amerika gibi ülkelerin bizlerden almış oldukları veriler ile yapay zeka üretimini gerçekleştirdiklerine değinen öğretim üyesi, bu hizmeti almak için verilerin kendimizde bulunma şansının olmadığını söyledi.
Proje ile beraber en büyük avantajlarının veri depolaması olduğunu belirten Çıbıkdiken, kurumun serverlara istediği zaman ulaşabilme imkanlarını sağladıkları için mutlu olduğunu dile getirdi. Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencilerinin ve proje danışmanı öğretim üyesinin katkıları ile proje hayata geçirilmiş oldu.