Bilim İnsanları Kelebeklerin Rengini Değiştirdi
Bilim insanları kelebeklerin rengini değiştirdi. CRISPR yöntemi daha önce pek çok haberde karşımıza çıkmış olan ve bilim insanlarının sıklıkla kullandığı yöntemlerden bir tanesi olarak bilinen yöntemlerden bir tanesi. Bilim insanlarının son olarak bu yöntemi kullanarak kelebeklerin rengini değiştirmeleri ile tekrar gündeme gelmesi ile dünyanın gözü bu yönteme çevrilmiş oldu. İmkansız denilebilecek genetik bir değişikliğin sağlanmasın yardımcı olan bu yöntem son olarak kelebeklerin renklerinin değiştirilmesinde kullanıldı.
Heliconius ırkı olarak bilinen ve Orta ve Güney Amerika’nın tropikal bölgelerinde bulunmakta olan kelebekler oldukça göz alıcı bir tür olarak bilinirler. Birçoğunda yırtıcı hayvanlardan korunmak için bulunduğu ortamın rengini alan bir özellik bulunmakla beraber bu özellik sayesinde bukalemuna da sıklıkla benzetilirler. Son araştırmalardan yola çıkarak kelebeklerin oldukça bilinen bir türü olarak Heliconius’larda yer alan bir gen türü kelebeklerin kanatlarında meydana gelen siyah ya da sarı lekeler olup olmayacağını belirliyor. Bunun üzerine araştırmacılar bu kelebek türü üzerinde bir gen haritası oluşturarak kelebeklerin rengini değiştirdiler.
CRISPR Yöntemi
Heliconius türü ile yakından alakası olan Cydno türünde yer alan kelebeklerde sarı lekeler bulunuyor. Bununla birlikte aynı tür içerisinde sarı ve beyaz alt tonuna sahip olan lekelerin oluştuğu da görülen etmenler arasında yer alıyor. Ekoloji ve evrim doçenti olarak görev almakta olan Marcus Kronfrost, yaptığı açıklamada CRISPR yöntemini kullanarak kelebeklerde meydana gelen bu renk değişiminin hayata geçirildiğini belirtti.
Yalnızca tek bir genin izlenmediği konusunda da açıklamalarda bulunan doçent Heliconius arasındaki bütün türlerin karşılaştırıldığını ve aralarında bir gen haritası oluşturularak yöntemin uygulandığını belirtti. Kelebek türünün evrimleşmesini bu esnada izleme şansı da bulunan araştırmacılar beyaz renkte olan erkek kelebekler kendi türünü, sarı renkte olan erkek kelebeklerde de kendi türünü tercih ettiği gözlemlendi. CRISPR yöntemi ile birlikte genetiği değiştirilen kelebeklerin hem renklerinin hem de bu tercihlerinin değiştirildiğine dair gözlemlere ulaşıldı. Kelebeklerin bulunduğu ortamlara göre renk alması biline bir özellikleri olurken aynı zamanda tür tercihi konusunda da çeşitli düzenlemeler araştırmacılar tarafından yapılmış oldu.