Binlerce UBER Taşıtı Çürümeye Yüz Tutmuş Durumda

Paylaş!

Sayısız UBER aracının bulunduğu İstanbul’da her gün birçok taşıt otoparklara çekiliyor. UBER taşıtlarının otoparklardan çıkarılması günlerce sürdüğü için İstanbul otoparkları adeta UBER araçlarının park yeri haline gelmiştir.

Uluslararası VIP Taşımacılık servisi UBER’in Türkiye’nin megakenti İstanbul’da oldukça fazla aracı bulunmaktadır. Ancak mobil düzenlemeler kanalı ile VIP taşımacılık uygulamasında herhangi bir düzenleme olmadığından ötürü UBER sürücüleri yetkileri olmadığı halde yolcu taşıma işlemi yaptıkları için, İstanbul şehrinin genelinde yediemin otoparklarında sayıları oldukça fazla olan UBER araçları bağlanmış durumdalar. VIP minibüslerinin dronelar ile çekilen fotoğrafları durumun ciddiyetini görmek için yeterli belgelerdir.

Konu hakkında lisanslı taşımacılar derneği başkanı Metin Kayıhan Magriso ”Mevcut durumda ortalama 7 bin VİP aracının İstanbul halkına hizmet verdiğini, Karayolları Trafik Kanunundaki son düzenlemeler ile UBER araçlarının bağlanmasına yönelik bir uygulamanın olduğunu ve bu durumun mahkemeye taşındığını belirterek konuşmasına devam etti ve ekledi.

Milli varlıkların otoparklarda bekletildiğinden yakınan Magriso; UBER araçlarının çalıştıkları her gün için devlete vergi ödediğini, kamunun ilgili kanallarına kaynak alternatifleri arasında olduğunu, lakin otoparklarda uzun süreli bekleyişlerin neticesinde araçların motor ve yürüyen aksamında hasarlar oluştuğunu, her gün ortalama 30-40 civarı UBER taşıtının bağlandığını ve aynı sayılarda araçların ise mahkeme kararı ile otoparklardan çıkartıldığını dile getirmiştir.

UBER’e Yönelik Düzenleme Gelmeli

UBER uygulamasına yönelik yasal düzenlemenin bir an evvel gündeme gelmesi gerektiğini söyleyen Magriso; İstanbul’da yaşayan insanların %99 oranında UBER uygulamasında memnun olduğunu ve UBER taşımacılığı hizmetini uygulamaya devam etmek istediklerini belirtmiştir. İstanbul genelinde 15 bin kişinin hizmet verdiği uygulamada, aileleri de dahil ettiğinizde yaklaşık 60 bin kişi rızkını UBER’den sağlamaktadır. Tamirciyi, lastikçiyi ve diğer yan sanayileri de işin içine eklersek daha ciddi rakamların söz konusu olduğunu ve UBER taşımacılığında 3300 firmanın elektronik fatura sistemi ile çalışıp vergisini verdiğini” belirtmiştir.

2016 yılından beri UBER şoförlüğü yapan Serhat Çolak ise mevcut sıkıntıların ancak yasalar ile düzenlenebileceğini belirterek konuşmasına şu şekilde devam etmiştir. ” Yılbaşında sıkıntı olmayacağını düşünerek çalışmıştık. Ancak yanıldık. Akşam saat sekizden sonra birçok araç bağlandı. Yılbaşında ortalama 250- 400 civarı araç bağlandı.” dedi.

Araçların çekilmesi nedeniyle ekonomik olarak zarar ettiklerini söyleyen Çolak ” Bir aracı bir aylığına otoparka çekiyorlar, yol belgesi verilmediği için bir ay da öyle bağlanıyor toplam 60 gün araç çalışmıyor. Ve para kazanamıyoruz. Benim aracım 60 günlüğüne iki kez bağlandı şu an yine bağlı.” dedi.