Siber Aylaklık Nedir?

Paylaş!

Günümüzde internete her yerden ve çok kolay bir şekilde ulaşım sağlayabiliyoruz. İnternet kullanımının pek çok yararı olduğu gibi getirdiği zararlar da var elbette. Gün içinde belki de fark etmeden yaptığımız bu zararlı davranışlardan birisi de siber aylaklık. Cinsiyet, yahut yaş gözetmeksizin herkesi etkileyebilen, internetin ulaştığı her ortamda sıkça karşılaşabileceğimiz siber aylaklık nedir?

Siber Aylaklık: Modern Çağın Dikkat Dağınıklığı

Akıllı telefonlarla, tablet ve bilgisayarlarla hayatımıza giren internet aşırı kullanıldığında istemeyeceğimiz bazı sonuçlar doğurur. Bunlardan biri de siber aylaklıktır. Odaklanmamız gereken bir iş, bir görev olmasına rağmen internette vakit geçirmeye daldığımızda siber aylaklık yapmış oluruz.

Önümüzdeki işi, dersi ya da görevi erteleyip, ona harcamamız gereken vakti internette gezinerek geçiririz. Buradaki en büyük problem bu aylaklığın mesai ya da ders saatlerinde yapılmasıdır elbette. Bu durum işteki performansımızı, dersteki verimliliğimizi düşüreceği gibi çevremizdekilerden olumsuz tepki almamıza sebep olacaktır. Okuduğumuza odaklanmakta zorlanıp dinlediğimizi anlamakta güçlük çekeriz.

Siber Aylaklığa Neler Neden Olur?

Siber aylaklık, yapmamız gereken işten sıkıldığımızda kaçamak yaptığımız, verimsiz zamanlardır. Siber aylaklık, yaptığımız işe odaklanmamıza engel olan bir alışkanlıktır ve en büyük nedenlerinden biri sosyal medya uygulamalarıdır.

Bunun yanı sıra oyun oynama, müzik uygulamalarında vakit geçirme, gereksiz yere mail kontrolü, online alışverişin zamanını ayarlayamamak var. Neredeyse her gün yeni bir uygulamanın erişime sunulduğu internet çağında elbette bir şeylere odaklanmak zor. Elbette siber aylaklığın önemli bir sebebi de bulunmaktan hoşlanmadığımız bir ortamda vakit geçirmek zorunda olmamızdır.

Aylaklığa Nasıl Engel Oluruz?

Siber aylaklığın ders ortamında azaltılması için yapılan çalışmalar, monoton ve tek düze bir ders anlatımının öğrencileri daha çok sıktığını ve siber aylaklığa ittiğini gösteriyor. Bu durumda öğrencileri derste tutabilmek için öğretmenlere büyük görev düşüyor. Evlerde çocukların internet kullanımına bir süre belirlenmeli ve bu sınır kontrol edilmelidir.

İş yerlerinde yaygınlaşmaya başlayan siber aylaklık için ise çalışanlarla bu konu konuşulmalı ve gerekliyse internet kullanımı hakkında bilgilendirme yapılmalıdır. Yine gerekliyse aralarda kısa molalar verilmesine müsaade edilmeli.