VR Teknolojisi

Paylaş!

VR diğer adıyla sanal gerçeklik; teknolojinin yaşam alanlarının tamamında yadsınamaz bir ihtiyaç olmasından doğan, gerçekliğe yakın ortam yaratmayı amaçlayan uygulama olarak anlatılabilmektedir. VR teknolojisi nedir diye merak edenler için en pratik haliyle 3D gözlükler örnek verilebilir.

VR Teknolojisi Nerelerde Kullanılır?

VR teknolojisi nedir diye soranlara öncelikle kelimeyi tanıtmak daha doğru olacaktır. VR tabiri Latince’de “Virtual Reality” olan kelimelerinin baş harflerinden üretilmiştir. Gerçekte var olmayan mekânların, araçlar yardımıyla taklit edildiği ve bilgisayar ortamına aktarıldığı üç boyutlu bir sanal âlemdir. Gerçeklik bu teknoloji vasıtasıyla her yerden ulaşılabilir hale getirilmiştir. Bu sebepten dolayı kullanımının giderek arttığı alanların başında eğlence sektörü gelir. 3 boyutlu filmler denildiğinde izleyicilerin anladığı şeyin özeti filmin içinde gibi izleme hissiyatı iken teknolojik anlamda yaşatılan şey sanal gerçeklik teknolojisinden başka bir şey değildir. Eğlence dünyası haricinde ise pilotların eğitiminden, ürün testlerine ve sağlık sektörüne kadar uzanan alanlarda kullanımı mevcuttur.

VR Teknolojisinin Hayatımızdaki Yeri

VR teknolojisi hayatımızda fark ederek ya da etmeyerek fazlasıyla kullanırız. Örneğin; severek oynanan 3 boyutlu oyunlar hemen hemen yerde bulunur hale gelmiştir. Bilmediğimiz şeyleri öğrenmek için de sanal gerçeklik teknolojisi yardımcı olmaktadır. Simülasyon eğitimlerinde kullanılan mekânlar ve pilot deneyimleri de VR teknolojisi sayesinde geliştirilmektedir. Çünkü henüz uçak kullanabilecek seviyede olmayan pilotların uçağı kullanıyor olması durumunda karşılaşabilecekleri tüm gerçek durumlar bu simülasyonlara yüklenmiştir. Ya da bir ev satın almak istediğinizde oturduğunuz yerden mekânı sanal gerçeklik vasıtasıyla görmeniz de mümkündür. Sağlık sektöründe ise doktorlara zorlu ameliyatlarda yardımcı olurken, psikolojik olaylarda fobilerin yenilmesinde sanal ortamlar hastaya rahatlık sağlayarak tedaviyi desteklemektedir. Bu sebeple VR teknolojisi hayatımıza faydalı ve zaruridir.