Arızalı USB Bellek veya Hafıza Kartındaki Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Paylaş!

Arızalı USB Bellek veya Hafıza Kartındaki Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Hafıza kartları ve harici bellekler, veri saklamak için kullanılan güvenilir cihazlardır. Her elektronik ürün gibi bu belleklerin de bozulabilme riski bulunmaktadır. Harici bellek ya da hafıza kartı içerisinde bulunan verilerin donanımsal ya da yazılımsal olarak silinmesi veya açılamaması durumunda denenmesi gereken bir kaç yöntem bulunmaktadır.

Temel Bilgilerin Test Edilmesi

Açılmayan USB bellek ya da hafıza kartı, farklı bir bilgisayar ya da bağlantı noktasına bağlanarak denenmesi gerekmektedir. Genelde USB giriş portlarından kaynaklanan arızalar nedeniyle harici bellekler açılamamaktadır.

Tanımlanmış Olan Sürücü Harfinin Değiştirilmesi.

USB bellek bilgisayara takıldığında disk sürücüleri listesinde görünmüyorsa, bunun nedeni sürücü harf çakışması olabilir. Böyle bir durumda Disk Yönetimi’ne giriş yapılarak, USB belleğin görünen ismine sağ tuş yapılarak, Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir seçeneğine tıklanıp harf değişikliği yapılır. Eğer harf çakışmasından dolayı USB bellek çalışmıyorsa, bu işlem sonrası veriler ekrana gelecektir.

USB Sürücüsünün Yeniden Yüklenmesi

Arızalı USB Bellek
Arızalı USB Bellek veya Hafıza Kartındaki Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

USB bellek bilgisayara bağlandığında hiç tepki vermiyor ise, işletim sistemi sürücüsü silinmiş olabilir. Sürücünün yeniden tanımlanması, USB belleğin tekrar çalışmasını sağlayabilir.

Diskin Denetlenmesi

USB disk üzerinde oluşan hataların veri kaybı olmadan denetlenmesi mümkün. Windows Gezgini ya da Komut İstemi kullanılarak disk denetlemesi yapılabilir. Bu işlem için, Bilgisayarım simgesi üzerine sağ tuş yapılarak özellikler seçilir. Daha sonra Araçlar – Denetle adımları seçilerek, Sürücüyü Onar seçeneği tıklanır. Bu işlem disk hatalarını denetleyerek, gerekli düzeltmeleri yapmaktadır. Komut istemi kullanılarak işlem yapmak için, chkdsk e: /r komutu kullanılarak tarama başlatılır.

Bu işlemler sonucunda arızalı USB bellek açılamaması ya da verilere ulaşılamaması durumunda, veri kurtarma programlarının kullanılması gerekmektedir. Bu programlar, arızalı USB bellek üzerinde detaylı tarama yaparak, silinen verileri geri getirebilmektedir.