Sahte İlaç Kontrolü için Mobil Uygulama Atağı

Paylaş!

Son dönemlerde ilaç adı altında satışı gerçekleştirilen ürünlerin sayısındaki artış, Sağlık Bakanlığı’nın harekete geçmesine neden oldu. Hem web sitelerinde hem de sosyal medya uygulamalarında ilaç adı altında satışı yapılan bu ürünlere ilişkin hem kullanıcılardan hem de eczacılardan şikayetler artmaya devam ediyor.

Satışı yapılan bu ürünlerin tabiri caizse “her derde deva” olduklarına ilişkin bir söylenti yayılıyor ve ürün satışları bir anda patlak veriyor. Zayıflama hapları ya da zayıflama ilaçları adı altında da satışı gerçekleştirilen bu ürünlere karşı, Sağlık Bakanlığı’ndan yeni bir atak geldi. Sahte ilaçların tespiti ve engellenmesi amacı ile İlaç Takip Sistemi adı verilen bir uygulama geliştirildi.

Vatandaşların gerek sosyal medya uygulamalarından, gerek web sitelerinden, gerekse de eczanelerden almış oldukları ilaçları bu uygulama sayesinde tespit edebilmeleri mümkün olacak. Cep telefonlarına yüklenecek olan uygulama sayesinde ilacın seri numarası üzerinden gerekli olan tespit işlemi kısa süre içerisinde gerçekleşecek.

Sağlığa Büyük Katkı

Sosyal medya ve web sitelerinde satışı gerçekleştirilen sahte ilaçlarda genellikle diyabet, kolesterol, kanser, kalp ve damar hastalıkları, eklem ve kemik rahatsızlıkları, solunum yolu hastalıkları, cinsel sorunlar ve cilt hastalıkları gibi sağlık sorunlarının yok edildiği iddia ediliyor. Bu sahte ilaçların vatandaşlara hem sağlık açısından hem de maddi açıdan zarar veriyor oluşu Sağlık Bakanlığı’nın harekete geçmesine neden oldu.

Ücretsiz olarak hem Android cihazlara hem de IOS cihazlara indirilebilecek olan İlaç Takip Sistemi uygulaması, iki farklı yöntem ile takibi gerçekleştirecek. Bu yöntemlerden ilki, ilaç kutusu üzerinde yer alan karekodun cep telefonu kamerası ile taratılması. Bir diğer yöntem ise ilaç hakkında istenen bilgileri uygulamaya elle girmek.

Barkod kısmının yanında yer alan ve 01 ile başlayan kod, başında 01 kısmı olmadan barkod alanına, 21 ile başlayan kod ise başında 21 kısmı olmadan seri no alanına girilecek. Sağlık Bakanlığı’nın bakanlık tarafından onaylanmış olan ilaçların hiç birinin internet üzerinden satışının yapılmadığını belirtmesi üzerine vatandaşların bu reklamlara inanmaları için de çağrıda bulunması büyük bir etken oluşturdu.