VR Teknolojisi Nedir?

Paylaş!

Günlük yaşamımızda pek çok alanda sıkça adını duyduğumuz VR teknolojisi, sağladığı imkânlar ile de dikkat çeken bir teknolojidir. VR teknolojisi nedir? Yazılım tabanlı bir sanal dünyada bulunan gerçek yanılsamalardan oluşan teknolojiyi VR teknolojisi denir.

VR Nasıl Çalışır?

Sanal gerçeklik ile farklı deneyimleri simüle etmeyi mümkün kılan bu sanal ortamın ana bileşeni bir ekrandır. Monitörlerin veya bir televizyonun kullanılması yoluyla kullanılan ekran teknolojisine her iki gözü de kapsayan ve kafaya takılan bir ekran veya gözlük ile teknolojinin ögeleri tamamlanır. Fiziksel ortamdaki diğer dikkat dağıtıcıların hepsi bloke olarak kullanıcının gerçek bir şekilde görüntünün veya sahnenin içinde olduğu hissedilebilir. Kullanıcı yukarı ya da aşağı bakınca VR yazılımınıyla örneğin oyundaki gökyüzünü veya dağları görecektir. VR başlıklarında gerçek dünyada deneyimlenen surround ses teknolojili yerleşik kulaklıklar da vardır. Genelde video oyunlarına özel tasarlanmış VR sistemleri, yürümeyi ya da koşmayı simüle edebilen bir koşu bandı içerebilir.

VR Teknolojisi Nerelerde Kullanılır?

VR teknolojisi öncelikle oyun ve eğlence sektöründe kullanılmaktadır. Play Store ve AppStore ile binlerce oyun ve uygulama bu teknoloji ile çalışarak erişim sağlanmaktadır. Ayrıca mimarlık ve inşaat sektöründeki projeler de oldukça gelecek vadeden VR teknolojisi, lansman yapan inşaat firmalarının projelerinin bitmiş hallerini veya aşamalarını sunmalarında teknolojiyi devreye alan bir uygulamadır. Sağlık sektöründe henüz yaygınlaşmasa da sanal gerçeklik teknolojileri ile makine kullanımlarının öğrenilmesi, iş simülasyonları ve eğitimler bu sayede daha da kolaylaşacaktır. Görselliğin ve 3 boyutlu teknolojinin daha çok ilgi çektiği bu sektörde eğitim ve uygulama süreçlerinde büyük kolaylık sağlayacağı aşikâr olan bir teknolojidir. 360 derece görüntü ve 3 boyutlu bir görselliği canlı görüntü ve ses destekleri ile deneyimlemeyi simülasyon ile buluşturan VR teknolojisi, gelecek vadeden bir teknolojidir.